Историја на консултации за сметководители

Ден на сметководители на PANTHEON е традиционален настан за сите сметководители од 2011 година. Во 2020 година очекуваме над 500 посетители на овој настан, каде ќе се организира на пет локации од регионот во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија и Северна Македонија.

На настанот, раководителите и директорите на сметководствените услуги, сметководителите и книговодителите ќе се запознаат со најновите алатки и услуги за сметководители, ќе добијат совети за оптимизирање на работата, законодавството и ќе се запознаат со новостите во PANTHEON и сите важни информации за  завршување на годината и започнување на нова.

Ден на PANTHEON Сметководителите е настан, кој не смеете да го пропуштите.

2019

23.01.2019, Бизнис куќа – Брезовица

Ден на PANTHEON сметководители

На 23 јануари 2019 година, го одржавме петтиот бизнис настан за Сметководители во Брезовица и ги прикажавме сите законски измени кои започнаа да важат од 1 јануари 2019 година.

Воведовме измени во регулативата за пакување и управување со отпад, како и промени и иновации во PANTHEON. На настанот, со помош на надворешни експерти за даночно право, SRS, амбалажа и PANTHEON, демонстриравме практични решенија и одговоривме на следниве прашања:

 • Како да се даде одговорност за промените во SRS?
 • Кои се иновациите на ZDDV-1 и ZDDPO-2 и како да ги примениме во пракса?
 • Како да се постигне автоматизација на пресметката на ДДВ преку работниот тек во PANTHEON и како да се достави ДДВ директно преку Интернет?
 • Како може работниот тек да го олесни завршувањето на годината, автоматско објавување?
 • Како да се подготвиме за поднесувањето на ДДПО и Годишниот извештај за 2018 година и кои се новите случувања во PANTHEON?
 • Кои се промените во минималната плата од јануари 2019 година и промените во платниот список во PANTHEON?

2016

04.02.2016, Хотел Фоур Поинтс – Шератон, Љубљана

Ден на PANTHEON Сметководители

На 4ти февруари 2016 година, во конгресната сала на хотелот „Фоур Поинтс“ во Љубљана се одржа четвртиот настан на Денот на PANTHEON Сметководители. Зборувавме за развојот на законодавството по 1 јануари 2016 година и сите поврзани настани во PANTHEON:

 • Законодавните промени по 1 јануари 2016 година
 • Предвидените промени за ДДВ во 2016 година
 • PANTHEON Благајната и безготовинско плаќање
 • Измени и дополнувања на ZGD-1 и SRS 2016
 • Контен нацрт 2016 и SRS 2016, слични измени во PANTHEON
 • Новости за формите на REK од 1 јануари 2016 година – издавање на М4, измени во сметката за минимална плата, бенефиции за постари лица над 55 години и други иновации во модулот Кадри

Бевме домаќини на експерти и консултанти од ZDSS и PANTHEON консултанти од Даталаб Технологија, Словенија

2015

05.02.2015, Австрија Тренд Хотел, Љубљана

Ден на PANTHEON Сметководители

Третиот настан за PANTHEON Сметководители, во организација на Даталаб Технологија и Даталаб СИ го реализиравме заедно на 5 февруари во хотелот „Австрија Тренд“ во Љубљана, воведувајќи ги предизвиците што ни ги носи 2015 година.

Наши гости беа г-ѓа Симона Штравс – дипломиран даночен советник и претседател на ZDSS, DEPS Consulting d.o.o., и Маја Долинар Дубоковиќ – Економски даночен советник во Movens d.o.o, каде ни претставија „Даночни новости и реалност за 2015“.

Во рамките на редовната програма на настанот, имаше бројни презентации на тема законодавно-правните новости и новостите во PANTHEON. Ние ги презентиравме важните иновации и прогнози за развојот во робниот модул, регулираното работење со готовина – RА мобилена каса, новини на SRS и новите сметководствени директиви, новини во областа на подготовка на билансите, завршеток на годината и сите новини во модулот финансии, контрола и анализа на сметководствените податоци и сметководствените извештаи, ажурирања на модулот КАДРИ и упатства за е-фактури и нивната обработка во сметководствените оддели.

2012

18.12.2012, Музеј на Mакедонската Борба, Скопје

Ден на PANTHEON Сметководители

На 18.12.2012 во “Музејот на македонската борба во Скопје“, беше одржана конференцијата под наслов “е-Сметководство во Македонија“, а која беше во организација на Даталаб МК и Македонски Телеком.

На конференцијата беше промовирана новата услуга “PANTHEON e-Сметководство“. Се зборуваше за целта на новиот продукт кој за прв пат требаше да се воведе и во Македонија, електронски начин на сметководство, олеснување на работата без користење на хартии и заштеда на компаниските ресурси. “PANTHEON е-Сметководство“ каде на сметководствените бироа им овозможуви развој на деловно советување и финансиски анализи и услуги, им заштеди  време и им понуди полесна размена на податоци.

Исто така “PANTHEON е-Сметководство“ им овозможи севкупна поддршка за бизнис процесите: од нарачки, фактури и човечки ресурси до сметководство, управување со производство и известување. Со користењето на овој систем, компаниите добија: едноставен и брз пристап до податоците, сигурност и безбедни копии, немаа трошоци за купување на сервери и лиценци, а вклучена им беше и автоматска надградба на софтверот.

2012

21.11.2012, Центар за Изложби и Конвенции, Љубљана

PANTHEON конференција за Сметководители

На 21 ноември 2012 година, во Конгресниот Центар за Изложби и Конвенции во Љубљана се одржа втората конференција за сметководители. Воведниот дел на конференцијата го отвори извршниот директор на Даталаб, г-дин  Андреј Мертељ, кој прв ги воведе иновациите на програмата за деловни-информации во „PANTHEON“ со своите колеги, а потоа ги повика своите корисници да ја користат веб-страницата на јузер сајт и уште поинтензивно како алатка за работа со PANTHEON и како да создадат содржини за тоа.

Следно следеше предавањето за работата во PANTHEON во делот на сметководството, управувањето со даноците, продажбата и др. Учесниците на конференцијата беа импресионирани од многуте експерти кои се претставија како др. Бранко Мајер – Декан на Колеџот за Сметководство, др. Живко Бергант -Доцент на Колеџот за Сметководство, и сите специјалисти и консултанти во PANTHEON.

2011

25.11.2011, Центар за Изложби и Конвенции, Љубљана

PANTHEON конференција за Сметководители

На 25 ноември 2011 година, во Центарот за Изложби и Конвенции во Љубљана се одржа првиот настан посветен на сметководителите. Настанот се одржуваше во текот на целиот ден паралелно во 4 различни сали.

Воведниот дел на конференцијата ја отвори извршниот директор на Даталаб, г-дин Андреј Мертеj и неговите колеги. Потоа следуваше тркалезна маса со директорите на трите сметководствени услуги, приматели на титулата „Finalist/Naj računovodski servis“, под модераторска палка на Едита Цетински Малнар – уредник и презентер во емисијата „Prava ideja“ – РТВ Словенија. Во еден интересен разговор гостите зборуваа за нивните деловни патеки и споделија со публиката многу корисни рецепти за успешни сметководствени услуги.

На конференцијата се одржаа и предавања за работата на PANTHEON и беа опфатени областите како што се  сметководство, управување, даноци, продажба и др. Учесниците на конференцијата беа импресионирани од многу стручни гости и експерти во PANTHEON. Конференцијата заврши со забава по повод првата годишнина од ревидираните страници за корисници на PANTHEON, каде за прв пат се потсетивме на сеќавањата од првата година на нашата интензивна комуникација со корисниците на PANTHEON.